Μια απόφαση που αποτελεί πρόκριμα για την στρατιωτική ενοποίησή τους, έλαβαν οι αραβικές χώρες του Κόλπου με σχετική απόφαση του Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου
(GCC: Gulf Cooperation Council):
Συγκεκριμένα το Συμβούλιο αποφάσισε την ενοποίηση των στρατιωτικών τους ...
Είναι η πρώτη κίνηση εδώ και εκατοντάδες χρόνια (από την εποχή της οθωμανικής κατάκτησης) που τα αραβικά κράτη του Κόλπου (πλην Ιράκ) αποκτούν ενιαία στρατιωτική διοίκηση.
Οι χώρες που αποφάσισαν να προχωρήσουν σε ένα τέτοιο βήμα είναι οι Μπαχρέιν, Κατάρ, Κουβέιτ, Ομάν, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Με αμυντικούς προϋπολογισμούς που συνολικά αποτελούν την δεύτερη εξοπλιστική δαπάνη παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ, η απόκτηση εναιίας διοίκησης ενόπλων δυνάμεων που μιλάνε την ίδια γλώσσα, έχουν την ίδια θρησκεία και δόγμα (σουνίτες, πλην Μπαχρέϊν, όπου επικρατούν οι σιίτες) και πάνω απ'όλα αντιμετωπίζουν την ίδια απειλή (Ιράν) αντιλαμβανόμαστε ότι δημιουργείται ένα σχήμα με άκρως ενδιαφέρουσες στρατηγικές προεκτάσεις, ακόμα και για την Ελλάδα
Π.χ. η ενοποίηση της στρατιωτικής διοίκησης, σε δεύτερη φάση μπορεί να προσφέρει θαυμάσιες ευκαιρίες στην ελληνική αμυντική βιομηχανία, κρατική και ιδιωτική, της οποίας τώρα οι προσπάθειες διείσδυσης στις χώρες του αραβικού Κόλπου "χάνονται" μέσα στο κατακερματισμένο περιβάλλον των μοναρχιών του Κόλπου.
Γιατί η ενιαία διοίκηση ακολουθείται και από ενιαίες αγοράς οπλικών συστημάτων, γενικά προμήθειες στρατιωτικού υλικού από μία αρχή για να μπορεί να λειτουργήσει ο "ενιαίος" χαρακτήρας.
Μόνο τυχαία δεν είναι η επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου στην μεγάλη αμυντική έκθεση IDEX στα Ηνωμένa Αραβικά Εμιράτα τον ερχόμενο Φεβρουάριο.
Είναι η πρώτη επίσκεψη εκτός συνόρων, τέτοιου είδους, Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας από το 2006.
Η Ελλάδα έχει ορισμένα καλά αμυντικά προϊόντα και πρέπει να τα πουλήσει...
defencenet,
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου