Το grammaline δεν παίρνει θέση και δεν ταυτίζεται με την πολιτική άποψη των άρθρων που αναδημοσιεύονται. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.

Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

H Ρωσία στα πρόθυρα του πολέμου

Σύμφωνα με ρώσους αναλυτές οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ έχουν εισέλθει σε επικίνδυνους ατραπούς, ειδικά μετά την κατάρριψη του Μαλαισιανού Μπόινγκ στην ανατολική Ουκρανία. 
Συγκεκριμένα αναφέρεται σε άρθρο ότι, από την περασμένη Δευτέρα τα δυτικά ΜΜΕ έδειξαν ξεκάθαρα ότι η τραγωδία με το "Boeing" αύξησε δραματικά τον βαθμό των γεωπολιτικών εντάσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης. ...

Παρά τις εκκλήσεις από τη Ρωσία να μην πολιτικοποιηθεί η κατάσταση, οι σκληρές δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων επιβάρυναν την ήδη τεταμένη «ατμόσφαιρα» μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων. 
Επίσης ορισμένοι δυτικοί ηγέτες, χωρίς να αναμένουν την έκδοση επίσημου πορίσματος για κάτι που δεν είναι σαφές (συμμετοχή ρωσόφωνων στην κατάρριψη), καθώς βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή μιας διεθνούς έρευνας, που είναι στο «αέρα», κατηγόρησαν ευθέως την Μόσχα.

Αποκαλύπτοντας έτσι ότι το αγγλοσαξονικό μπλοκ των χωρών (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία) είναι συμπαγές και και ενωμένο εναντίον της Ρωσίας. 
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες που γνωρίζουν καλά τη σημασία της συνεργασίας και όχι μιας στείρας αντιπαράθεσης με την Ρωσία, τηρούν μία στάση πολύ πιο ήπια από του υπολοίπους εταίρους τους.

Στην ίδια την Ρωσία τώρα το κλίμα δεν είναι καλό για την δύση. Δήλωση που δημοσιεύθηκε το βράδυ της δευτέρας από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν υπογραμμίζει ότι «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει αυτό το δράμα για να πετύχει ιδιοτελείς πολιτικούς στόχους». 
Οι Αγγλικές εφημερίδες με βαρύγδουπους τίτλους, εμφανίζουν δηλώσεις του πολιτικού κόσμου της χώρας που χρησιμοποιεί την τραγωδία αυτή για να διασύρει την Ρωσία διεθνώς, χωρίς να έχει κανένα δικαίωμα.

Το αμερικανικό Κογκρέσο έχει ήδη εγκρίνει ψήφισμα για την εξέταση παροχής στην Ουκρανία τα κάτωθι:

1) όπλα και αντιαρματικά βλήματα.
2) όπλα και αντιαεροπορικά βλήματα.
3) θωρακισμένα οχήματα και πυρομαχικά.
4) Φορητά όπλα, καθώς και πιστόλια, υποπολυβόλα, αυτόματα τυφέκια, εκτοξευτήρες χειροβομβίδων και τουφέκια ελεύθερων σκοπευτών.
5) τεθωρακισμένα οχήματα.
6) πολλαπλών χρήσεων τροχοφόρα οχήματα ειδικών αποστολών.
7) φουσκωτά εξοπλισμένα σκάφη.
8) γιλέκα, κλπ.

Παράλληλα η Ουκρανία κήρυξε πράγματι πλήρη επιστράτευση.

Σε τι χρειάζονται οι πολλές χιλιάδες του εξοπλισμού των αμερικανικών όπλων, το γνωρίζουν όλοι, ακόμη και «ένα μωρό». 
Η αποστολή αυτής της τεράστιας νατοϊκής παρτίδας όπλων, πυρομαχικών, θωρακισμένων οχημάτων δεν αφορά την προστασία του ουκρανικού στρατού, αλλά την εν γένει προετοιμασία του για μια ευρείας κλίμακας επίθεσης στην Ρωσία. 
Ο στόχος της «υποκινούμενης» επίθεσης είναι επίσης γνωστός και αφορά την ανακατάληψη της «γνήσιας ουκρανικής» Κριμαίας και την «φωλιά των Ρώσων τρομοκρατών» του Ροστόφ, όπως διατυμπανίζει συνεχώς το Κίεβο.


Σε αυτήν την κατάσταση, η Ρωσία μπορεί σίγουρα να συνεχίσει να ζητά την παγκόσμια ειρήνη και μια ανεξάρτητη έρευνα για την τραγωδία του «Boeing». 
«Αλλά εαν δεν αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε για πόλεμο, τότε μπορούμε να βρεθούμε σε μια ακριβώς παρόμοια κατάσταση με αυτήν που βρεθήκαμε στην 22 Ιουνίου του 1941 (επίθεση των Ναζί στην ΕΣΣΔ)», τονίζει Ρώσος αναλυτής Stepan Sviridof.

Ορισμένοι παραλληλισμοί ομοιάζουν κυριολεκτικά με την 22α Ιουνίου του 1941, όταν οι μεραρχίες της Βέρμαχτ, περνούσαν τα σύνορα της ΕΣΣΔ, και την ίδια στιγμή σοβιετικά τρένα γεμάτα με σιτηρά εισέρχονταν στο γερμανικό έδαφος, σαν να μην συμβαίνει τίποτα.

«Έτσι και εμείς σήμερα συνεχίζουμε να προμηθεύουμε ανταλλακτικά για τα θωρακισμένα οχήματα στο Χάρκοβο από το Yaroslavl. Ρωσική κρατική τράπεζα, η Sberbank, παρέχει αφειδώς δάνεια για τον εκσυγχρονισμό του ουκρανικού στρατού, ο οποίος σύντομα θα επιτεθεί κατά της Ρωσίας. 
Στα σούπερ μάρκετ σε όλη τη Ρωσία πωλούνται ουκρανικοί χυμοί, μπύρες, κονσέρβες τροφίμων, για τα οποία καταβάλλονται φόροι στο ουκρανικό κράτος, οι οποίοι θα τροφοδοτήσουν την κούρσα των εξοπλισμών», συνεχίζει ο Sviridof.

«Αυτήν την κατάσταση η Ρωσία πρέπει να σταματήσει αμέσως, κάθε οικονομική συνεργασία με το Κίεβο σε όλη την ουκρανική επικράτεια πρέπει να διακοπεί, ακόμα περισσότερο να σταματήσει αμέσως η προμήθεια υλικών διπλής χρήσης και να πραγματοποιηθεί άμεση ενίσχυση των ρωσικών συνόρων. 
Ο νύν Ουκρανός Πρόεδρος Poroshenko και ο Μ. Yatsenyuk, θα πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι δεν ακολούθησαν έως τώρα καμία ειρηνευτική οδό, απλώς ομιλούν συνεχώς για καταστροφικά αντίποινα».

Για κάποιο λόγο, πολλοί άνθρωποι στην Ρωσία φοβούνται ότι εάν ο ρωσικός στρατός παρέμβει στη σύγκρουση στο Ντονέτσκ, στη συνέχεια, θα ξεκινήσει σίγουρα ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος. 
Αυτό δεν ισχύει. 
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει καταστήσει σαφές ότι οι αμερικανοί στρατιώτες στην Ουκρανία δεν πρόκειται να «προσγειωθούν» επ’ ουδενί λόγο στην Ουκρανία, διότι οι Αμερικανοί είχαν το Βιετνάμ, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, δεν επιθυμούν τώρα και έναν ακόμη υποθετικό πόλεμο με τη Ρωσία.

Ως εκ τούτου, οι ΗΠΑ θα εξοπλίσουν τον ουκρανικό στρατό και η Ευρώπη θα προσπαθήσει να κατευνάσει τα πνεύματα με ειρηνευτικές πρωτοβουλίες. 
Τώρα όλα όμως εξαρτώνται από τη Ρωσία. 
Η Μόσχα έχει ήδη χάσει πολύ χρόνο, αρνούμενη να αποστείλει τις ειρηνευτικές δυνάμεις της να σταματήσουν τις σφαγές ρωσόφωνων στο Ντονέτσκ εν τη γενέσει τους. 
Ίσως τώρα που η απειλή για περιοχές της Ρωσίας έχει ήδη γίνει υπαρκτή, το Κρεμλίνο επιτέλους να πάρει τη σωστή απόφαση.

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος 
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών 
Πηγή: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!

πηγη                                                                       ,

Δεν υπάρχουν σχόλια: