Με πτήσεις αναγνωριστικών αεροσκαφών RF-4ETM συνέχισε η Άγκυρα να επίδειξη δύναμης στην Ανατ. Μεσόγειο σε ένα ήδη εύφλεκτο σκηνικό όπως διαμορφώνεται από την κρίση στη Συρία.
Τα αεροσκάφη πραγματοποιώντας συνεχείς πτήσεις εχθές, αλλά και σήμερα σύμφωνα με πληροφορίες τουρκικών μέσων >>>
Έτσι δύο τουλάχιστον αεροσκάφη και ακόμη δύο πριν από μερικές ώρες προερχόμενα από τη βάση εξόρμησής του την 113 μοίρα με έδρα στο Εσκισεχίρ πραγματοποίησαν δύο αποστολές διάρκειας τουλάχιστον 90 λεπτών πετώντας στο τρίγωνο που σχηματίζεται από τη ναυτική βάση του τουρκικού Ναυτικού στην Αλεξανδρέττα, το οικόπεδο 12 της Κύπρου και επιστροφή μέσω Αττάλειας στη βάση τους. Τα αεροσκάφη, σε αντίθεση με προηγούμενες απσοτολές συνοδεύονταν από τετράδα μαχητικών F-16 τα οποία πιθανότατα είχαν απογειωθεί από το Ικόνιο.
Η τουρκική Αεροπορία διαθέτει σήμερα, και μετά την απώλεια του ενός RF-4 στη Συρία και ενός δεύτερου νωρίτερα στις 3 Νοεμβρίου του 2011 στο Ικόνιο, 16 αεροσκάφη τα οποία έχουν μάλιστα αναβαθμιστεί από την τουρκική αεροπορική βιομηχανία βάσει του προγράμματος Isik.
Η αναβάθμιση αυτή περιε3λάμβανε την προσθήκη συστήματος δέκτη RWR ολοκληρωμένου με αναλώσιμα, νέο σύστημα ναυτιλίας GPS/INS LN 100GT, ασυρμάτους ασφαλούς επικοινωνίας Have Quick V, σύστημα διαχείρισης πτήσης CDU-900 και έγχρωμες οθόνες παρουσίασης πληροφοριών μάχης.
Οι πτήσεις των τουρκικών RF-4 αναμένεται να συνεχιστούν καθώς η Αεροπορίας της χώρας, θέλει να υπογραμμίσει την παρουσία της στην ευαίσθητη αυτή περιοχή δείχνοντας να αψηφά το ήδη τεταμένο κλίμα στις σχέσεις της Άγκυρας τόσο με τη Δαμασκό όσο και με το Τελ Αβίβ.
Δεν είναι άλλωστε ούτε δύο εβδομάδες (13/7) όταν ισραηλινά αεροσκάφη και ναυτικές μονάδες της δύναμης ταχείας αντίδρασης είχαν ενεργοποιηθεί για την προστασία των εξεδρών της Noble Energy από τουρκική αεροναυτική άσκηση η οποία είχε γίνει στην περιοχή και πιο συγκεκριμένα σε τμήματα της κυπριακής ΑΟΖ, στα οικόπεδα 2, 3, 8, 9, 12, και 13
Η εμμονή αυτή της Άγκυρας στις πτήσεις τουρκικών αναγνωριστικών αεροσκαφών είναι ένας τρόπος αντίδρασης τόσο στο «κάζο» που έπαθε με το RF-4 που καταρρίφθηκε όσο και με την επιτυχημένη ενεργειακή στρατηγική της Λευκωσίας η οποία, είναι φανερό, την έχει αιφνιδιάσει πλήρως.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου