Το grammaline δεν παίρνει θέση και δεν ταυτίζεται με την πολιτική άποψη των άρθρων που αναδημοσιεύονται. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Μηδαμινές οι προσδοκίες για συμφωνία, στο αποψινό Eurogroup

Σχεδόν μηδαμινές οι πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία στο αποψινό Eurogroup που να εξασφαλίζει την αναγκαία χρηματοδότηση της χώρας ενόψει των επερχόμενων δανειακών της υποχρεώσεων, 
καθώς οι εταίροι-επιμένουν σε πιο συγκεκριμένα μέτρα, άμεσα μετρήσιμα και κοντά στις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης.

Για ΟΣΚΑΡ ηθοποιίας όλοι τους... και οι ξένοι τοκολγύφοι και οι δικοί μας ανθέλληνες.
ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ, ΙΣΧΥΕΙ Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΠΩΣ ΕΧΕΤΕ ΠΑΡΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΟΥ ΤΗ ΔΟΣΗ ΣΤΟΥΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ;;;;;;
ΑΛΟΙΜΟΝΟ ΣΑΣ  ΚΑΙ ΙΣΧΥΕΙ.....

Πόπη Σουφλή

Υ.Γ. ΡΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ, ΔΕΝ ΛΕΓΑΤΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΑΝ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΜΕ Ή ΟΧΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩ;;;;  ...


Σκληραίνουν τη στάση τους εταίροι και δανειστές εν όψει της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup όπου, όπως όλα δείχνουν, δεν πρόκειται να υπάρξει απόφαση για την Ελλάδα.

Παράλληλα στο Μαξίμου αποκλείουν την περίπτωση δημοψηφίσματος με ερώτημα την παραμονή ή μη στο ευρώ, αφήνοντας όμως ανοιχτή την πιθανότητα το δημοψήφισμα να αφορά στα μέτρα που θα αναγκαστεί να λάβει η κυβέρνηση.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε σήμερα πως δεν περιμένει συγκεκριμένη απόφαση από το αποψινό Eurogroup διότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης περιμένουν περισσότερες οικονομικές λεπτομέρειες επί του μεταρρυθμιστικού σχεδίου της Ελλάδας. 

Δεν περιμένω κάποια ουσιαστική απόφαση από το αποψινό Eurogroup, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Steffen Kampeter σε γερμανικό ραδιόφωνο, όπως μεταδίδει το Reuters. 

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Βαρουφάκη περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος ή πρόωρων εκλογών, ο Γερμανός αξιωματούχος σημείωσε πως κάτι τέτοιο το μόνο που θα επιτύγχανε είναι η αναβολή στην εφαρμογή των οικονομικών μέτρων που χρειάζεται η Ελλάδα.
Η ελληνική αποστολή αναχώρησε από χθες το μεσημέρι από την Αθήνα, χωρίς να αποκλείονται επαφές στο περιθώριο της συνόδου. 
Έχει ως κεντρικό  διακύβευμα το ποια  πρόοδος θα θεωρηθεί «επαρκής» για να ανοίξουν, έστω και σταδιακά, οι κρουνοί της χρηματοδότησης που έχει άμεσα ανάγκη για την  κάλυψη εντόκων και δόσεων.

Στην συνοδευτική επιστολή του ΥΠΟΙΚ  προς τον ομόλογό του και επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ  ζητά να ξεκινήσουν άμεσα τεχνικές διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες με τους «θεσμούς» για την παρούσα  σύμβαση.

Στόχος είναι να υπάρξει τον Απρίλιο επικαιροποιημένη συμφωνία. 
Η νέα αυτή συμφωνία να κυρωθεί από το Eurogroup αλλά και από την  Βουλή των Ελλήνων, αποτελώντας την βάση ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.  

Ζητά επίσης  να ξεκινήσουν παράλληλες διαβουλεύσεις υψηλού επιπέδου για πιθανή «follow up arrangement» που θα ονομάζεται «Συμβόλαιο ανάκαμψης και ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας».

Δεδομένο θεωρείται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ζητήσουν... κάτι παραπάνω σε μεταρρυθμίσεις από τον Έλληνα υπουργό Γ. Βαρουφάκη.
Σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων, η δέσμη των επτά προτάσεων Βαρουφάκη συναντά ενστάσεις σε δύο επίπεδα από κοινοτικές πηγές. 
Η πρώτη αφορά το γεγονός ότι η επικαιροποίηση εστάλη την Πέμπτη και δεδομένου ότι δεν μεσολάβησε συνεδρίαση του EuroWorking Group -είχε προηγηθεί συνεδρίαση του οργάνου την Τετάρτη, όταν στο τραπέζι βρισκόταν η λίστα των έξι μεταρρυθμίσεων- οι υπουργοί Οικονομικών δεν έχουν επαρκή ενημέρωση για το περιεχόμενο της νέας επιστολής.

Η δεύτερη αφορά αυτό καθεαυτό το περιεχόμενο της λίστας. 
Για μια ακόμα φορά οι προτάσεις κρίνονται μη ποσοτικοποιημένες (ενδεικτικό το γεγονός ότι στόχος εσόδων υπάρχει μόνο για το διαδικτυακό στοίχημα 500 εκατ. ευρώ) και ελλιπείς καθώς δεν περιλαμβάνονται βαριά μέτρα της αρχικής λίστας μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης όπως ο ΦΠΑ.

Δυσφορία εταίρων - δανειστών

Ανεπαρκές θεωρούν κυβερνητικοί κύκλοι του Βερολίνου το περιεχόμενο της επιστολής που απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης προς τον επικεφαλής του Eurogroup, σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Zeitung.  

Η εφημερίδα εκτιμά ότι υπό αυτές τις συνθήκες ο κ. Βαρουφάκης θα βιώσει άλλη μια απογοήτευση στη σημερινή συνάντηση των Βρυξελλών και πως οι διαπραγματεύσεις θα μείνουν στάσιμες για το οικονομικό και δημοσιονομικό μέλλον της Ελλάδας.

Οι ίδιοι κύκλοι σχολιάζουν ότι «η Ελλάδα γράφει επιστολές, αλλά δεν συνεργάζεται σκληρά με την τρόικα και έχασε ήδη άλλη μια εβδομάδα». 
Ακόμη επισημαίνουν ότι η παράταση του προγράμματος εξυγίανσης μέχρι τέλος Ιουνίου δεν πρέπει να εκλαμβάνεται από την ελληνική κυβέρνηση ως διευκόλυνση και διευκρινίζουν ότι χρήματα θα δοθούν μόνο «μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος εξυγίανσης με την τρόικα».

Εξάλλου ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις αναφέρει στην ίδια εφημερίδα ότι η υλοποίηση των μεταρρυθμιστικών στόχων δεν κρίνεται από μια επιστολή. 
Όπως υποστηρίζει, οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να αποφασιστούν, να εγκριθούν και να υλοποιηθούν με ακρίβεια και μόνο τότε ίσως γίνουν κάποιες σκέψεις για την καταβολή κάποιας δόσης. 

«Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να κατανοεί αυτό το πρόβλημα διαφορετικά από ό,τι εμείς», συνεχίζει και συμπληρώνει: 
«Θα πρέπει να το επαναλαμβάνουμε συνεχώς: Εάν η ελληνική κυβέρνηση θέλει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα επιτυχώς, θα πρέπει να εκπληρώσει όλους τους όρους (…). 
Αυτό το μήνυμα προφανώς αργεί να φτάσει στην Αθήνα».

Στο σημερινό Eurogroup ο Ντομπρόφσκις δεν περιμένει αποφάσεις. 
«Η Ελλάδα», λέει, «πήρε ανάσα χρόνου για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων μέχρι το τέλος Απριλίου και στο μεσοδιάστημα οι θεσμοί θα πρέπει να ελέγξουν την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων».

Σκληρή στάση έναντι της Ελλάδας ζητεί από το Eurogroup ο επικεφαλής της Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών Τόμας Όπερμαν σε συνέντευξή του στη Neue Osnabrücker Zeitung. Συγκεκριμένα καλεί τους Ευρωπαίους ΥΠΟΙΚ να μην υποχωρήσουν μπροστά στις ελληνικές αξιώσεις.

«Το επείγον του αιτήματος δεν θα πρέπει να οδηγήσει στη γρήγορη εκταμίευση της δόσης, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα πρέπει πρώτα να εξετάσουν ενδελεχώς το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Αθήνας, και μετά τα λόγια θα πρέπει να ακολουθήσουν πράξεις», αναφέρει και διευκρινίζει ότι ο ίδιος δεν διακρίνει ακόμη πραγματική ουσία στο περιεχόμενο των μεταρρυθμιστικών προθέσεων.

Η Süddeutsche Zeitung, επικαλούμενη κύκλους των Βρυξελλών, γράφει ότι οι χώρες της Ευρωζώνης κάνουν προσπάθειες ώστε να βρουν κάποιο τρόπο για να καταβάλουν στην Ελλάδα την τελευταία δόση, δεδομένου ότι η Αθήνα σε οικονομικό επίπεδο βρίσκεται σε εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, στο σημερινό Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών θα προτείνουν στον Έλληνα ομόλογό τους έναν συμβιβασμό για να ξεκινήσει τελικά η διαδικασία εκταμίευσης της δόσης, υπό δύο όρους. 

Πρώτον, ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να καταθέσει ένα λεπτομερές και κοστολογημένο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και να δεσμευτεί ότι θα το υλοποιήσει και δεύτερον θα πρέπει οι εκπρόσωποι των θεσμών να το εξετάσουν για να δουν εάν είναι κατάλληλο και πληροί τους συμφωνημένους όρους για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας.

«Παρά το ότι μέχρι το τέλος Απριλίου μεσολαβούν μόνο επτά εβδομάδες, δεν υπάρχει ούτε ένα μίνιμουμ συναίνεσης, για το πού και πότε οι εμπειρογνώμονες των δανειστών θα μπορέσουν να πάρουν αξιόπιστα στοιχεία για τις μεταρρυθμίσεις και την πρόοδό τους. 
Για να δώσουν τέλος στη διαμάχη με την Αθήνα, πηγές των Βρυξελλών αναφέρουν ότι οι εταίροι θα προτείνουν στην Αθήνα οι πολιτικές συναντήσεις να γίνονται στις Βρυξέλλες και οι τεχνικές στην Αθήνα», συμπληρώνεται στο σχετικό δημοσίευμα.

πηγη                                                                         ,

Δεν υπάρχουν σχόλια: