Το grammaline δεν παίρνει θέση και δεν ταυτίζεται με την πολιτική άποψη των άρθρων που αναδημοσιεύονται. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.

Κυριακή, 29 Μαρτίου 2015

Οργή Πούτιν, σε όσους διαστρεβλώνουν τα γεγονότα

Δριμύτατη επίθεση του Ρώσου Προέδρου σε όσους διαστρεβλώνουν τα γεγονότα του Μεγάλου Πατριωτικού πολέμου, για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων γεωπολιτικών παιχνιδιών. 
Για αντίδραση στο μποϊκοτάζ των εορτασμών μιλάνε οι ειδικοί, χωρίς να λείπουν οι εκτιμήσεις ότι πρόκειται για επιχείρηση συσπείρωσης στο εσωτερικό. ...


Για προσπάθειες «να χρησιμοποιηθούν ιστορικοί καιροσκοπισμοί στην εξυπηρέτηση γεωπολιτικών παιχνιδιών», μίλησε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά την συνεδρίαση της οργανωτικής επιτροπής των εορτασμών για τη συμπλήρωση 70 χρόνων από τη νίκη στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. 
Γι’ αυτό, όπως υπογράμμισε, η Ρωσία είναι υποχρεωμένη «συνεχώς, τεκμηριωμένα, σθεναρά και επίμονα να υπερασπίζεται την αλήθεια σχετικά με τον πόλεμο».
«Σήμερα -ανέφερε ο Πούτιν- δυστυχώς δεν βλέπουμε μόνο προσπάθειες να αλλοιωθούν, να διαστρεβλωθούν τα γεγονότα εκείνου του πολέμου, αλλά και ένα κυνικό και απροκάλυπτο ψεύδος, ένα θρασύ αμαύρωμα μια ολόκληρης γενιάς ανθρώπων οι οποίοι πρόσφεραν ουσιαστικά τα πάντα γι’ αυτή τη νίκη, για την υπεράσπιση της ειρήνης στη γη. 
Μερικές φορές ηχεί απλά σαν καθαρή ανοησία, είναι εκπληκτικό το πώς κάποιοι φτάνουν να λένε τέτοια πράγματα».

Ο Πούτιν θεωρεί ότι σκοπός αυτών των καιροσκοπισμών είναι να υποσκάψουν την ισχύ και το ηθικό κύρος της χώρας, να της στερήσουν το στάτους της χώρας-νικητή. 
Όπως είπε ο ρώσος πρόεδρος, «σε μεγάλο βαθμό σήμερα, δυστυχώς, εξακολουθούν να δοκιμάζουν τη Ρωσία και την κοινωνία μας, όσον αφορά την ωριμότητα και ενότητα, την αντοχή των ιστορικών μας παραδόσεων και της σύνδεσης μεταξύ των γενεών».

Οξυμένη κατάσταση
Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στη RBTH ο διευθυντής του Κέντρου αποτελεσματικής πολιτικής, Γκλεμπ Παβλόβσκι, οι δηλώσεις του Πούτιν δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως μια αργοπορημένη απάντηση στην Πολωνία. 
(Στις 21 Ιανουαρίου ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών, Γκρεγκόρζ Σέτινα, είχε δηλώσει ότι το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς είχε απελευθερωθεί από Ουκρανούς στρατιώτες). 
Σύμφωνα με τον Παβλόβσκι, «Θα ήταν παράξενο για τον Πούτιν να απευθυνθεί με αυτό τον τρόπο ξεχωριστά στην Πολωνία. 
Τον ενοχλεί περισσότερο όχι η αντίδραση της Πολωνίας, η οποία παραδοσιακά αντιμετωπίζει μ’ ένα δυσάρεστο τρόπο τη Ρωσία, αλλά η αντίδραση της Γερμανίας και της ΕΕ συνολικά».

Η τοποθέτηση του προέδρου της Ρωσίας δεν έχει συγκεκριμένο αποδέκτη, ούτε χαρακτηρίζεται από σκόπιμη τραχύτητα, θεωρεί ο πολιτικός επιστήμων. 
Πιθανόν συνδέεται «κατά πρώτο λόγο με το μποϊκοτάζ του εορτασμού της Ημέρας της νίκης από αρκετούς ηγέτες του κόσμου», αναφέρει. 
Πρόκειται -κατά τον ίδιο- για μια οδυνηρή στιγμή και ο Πούτιν δεν μπορεί να προσποιηθεί πως δεν συνέβη τίποτα, ενώ η ουκρανική κρίση ως κίνητρο για την άρνηση συμμετοχής στον εορτασμό, επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
Γενικότερα, στα λόγια του Πούτιν «δεν υπάρχει υπερβολική αιχμηρότητα, καθώς η κατάσταση είναι οξυμένη έτσι κι αλλιώς», καταλήγει ο Παβλόβσκι, αλλά σήμερα θα ήταν σκόπιμο να ξεκαθαρίσουμε περισσότερο τα αισθήματα και τα κίνητρα. 
«Όλοι περιμένουν οξύτητα από τη Ρωσία και η Ευρώπη θα πρέπει να ακούσει περισσότερο τα επιχειρήματά μας», πρόσθεσε.

Εθνική υπερηφάνεια
Σύμφωνα με τον διευθυντή της «Ομάδας πολιτικών εμπειρογνωμόνων», Κονσταντίν Καλάτσεφ, οι δηλώσεις του προέδρου της Ρωσίας απευθύνονται στο εσωτερικό κοινό. 
Ο ειδικός εκτιμά ότι «η θεωρία της “περικυκλωμένης από εχθρούς Ρωσίας” δεν απαιτεί μόνο την επιβεβαίωση, αλλά και συγκεκριμένα παραδείγματα τα οποία θα κάνουν τον πληθυσμό να συσπειρωθεί γύρω από τον ηγέτη της χώρας». 
Όπως προσθέτει, «το να αναφερθεί ότι κάποιοι επιβουλεύονται τον βασικό λόγο εθνικής υπερηφάνειας -τη νίκη στον πόλεμο- σημαίνει την αυτόματη επιστράτευση της κοινής γνώμης εναντίον αυτών που το κάνουν».

Ποιοι θα συμμετέχουν
Την ίδια μέρα, στις 17 Μαρτίου, έγινε γνωστό ότι στον εορτασμό της Ημέρας της νίκης στη Μόσχα θα συμμετάσχουν οι ηγέτες 26 κρατών. 
Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ. 
Μεταξύ των κρατών που επιβεβαίωσαν την παρουσία τους, είναι οι Κίνα, Ινδία, Βιετνάμ, Μογγολία, Κούβα, Βόρεια Κορέα, Νότια Αφρική. 
«Επίσης -ανέφερε ο Λαβρόφ- με διάφορες μορφές επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή τους οι ηγέτες της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, της Σερβίας, της Ισλανδίας, της πΓΔΜ, του Μαυροβουνίου, της Νορβηγίας».
Την απόφασή τους να μην έρθουν στη Ρωσία για τους εορτασμούς είχαν ανακοινώσει νωρίτερα οι ανώτατοι αξιωματούχοι της Γερμανίας, της Γαλλίας, των ΗΠΑ, της Βρετανίας, Πολωνίας, Λιθουανίας, Λετονίας και Εσθονίας. 

πηγη                                                                         ,

Δεν υπάρχουν σχόλια: