Το grammaline δεν παίρνει θέση και δεν ταυτίζεται με την πολιτική άποψη των άρθρων που αναδημοσιεύονται. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΥΝΤΡΙΒΗ… Ανεργία και μείωση των εισφορών φέρνουν την "εξαέρωση" των συντάξεων

"Προ των πυλών" βρίσκονται νέες μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις παρά τις διαψεύσεις τις κυβέρνησης, καθώς η ανεργία και η επερχόμενη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα "βουλιάξουν" κυριολεκτικά τα ταμεία, και θα χρειαστούν παρεμβάσεις για να μπορούν να αποδώσουν έστω συντάξεις - χαρτζηλίκι. ...


Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, αποτελεί μνημονιακή δέσμευση, καθώς οι δανειστές επιδιώκουν μια εργασιακή αγορά, μηδενικών εξόδων για μελλοντικούς "επενδυτές" που θα έρθουν στην ισοπεδωμένη χώρα μας.

Βασικό πρόβλημα παραμένει η μνημονιακή δέσμευση της χώρας για σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών έως το 2016, καθώς, η κίνηση αυτή αναμένεται να φέρει περαιτέρω πίεση στα ασφαλιστικά ταμεία που ήδη βουλιάζουν.

Στο ίδιο κάδρο μπαίνει και η εκτίναξη της ανεργίας που δημιουργούν επιπρόσθετα εμπόδια στην υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων.

Με δεδομένη την υστέρηση εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων, η μείωση των εισφορών ενδέχεται να οδηγήσει σε νέες παρεμβάσεις στις συντάξεις από τις ήδη νομοθετημένες. 
Ενδεχόμενο, το οποίο -σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας- η κυβέρνηση πρέπει πάση θυσία να αποφύγει, καθώς έχει δεσμευτεί ότι δεν θα προχωρήσει σε νέες περικοπές συντάξεων.

Ηδη το ζήτημα τέθηκε επί τάπητος στις συναντήσεις των παραγόντων του υπουργείου Εργασίας με το τεχνικό κλιμάκιο της Τρόικα.

Οπως έχει συμφωνηθεί στο Μνημόνιο η κυβέρνηση υποχρεούται να μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές κατά 3,9 μονάδες (ποσοστό 12% ) έως το τέλος του 2016. 
Η παρέμβαση αυτή θα στερήσει από τα ταμεία επιπλέον 1 δισ. ευρώ, τη στιγμή που το έλλειμμα έως το 2014 θα αγγίξει τα 2 δισ. ευρώ.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα προτείνει ναι μεν η εφαρμογή του μέτρου να έχει γενική εφαρμογή, αλλά στη συνέχεια να λειτουργεί ως μπόνους και να εφαρμόζεται μόνο σε επιχειρήσεις που είναι συνεπείς στην καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών τους εισφορών.

Με βάση τα παραπάνω, για το υπουργείο Εργασίας είναι αδύνατο να προχωρήσει αυτή τη στιγμή στην επανεξέταση ή κατάργηση των πόρων υπέρ τρίτων που κατευθύνονται στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς εκτιμάται ότι η παρούσα αρνητική οικονομική συγκυρία δεν επιτρέπει την απώλεια επιπρόσθετα 2 δισ. ευρώ.

Σχετικά με τα εφάπαξ, επί τάπητος θα τεθεί αντιπρόταση της ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με την οποία ο νέος τύπος υπολογισμού θα ισχύει για όσους πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησής του, από το 2015 όπως ισχύει για επικουρικές συντάξεις. 
Αντιθέτως, σε περίπτωση αναδρομικής ισχύος οι απώλειες στο εφάπαξ θα εκτιναχθούν έως και το 40%.

Ότι και να ισχυρισθεί η κυβέρνηση έχει έναν αμείλικτο εχθρό, και αυτός είναι τα νούμερα. 
Τα νούμερα δεν "βγαίνουν"  και στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι αυτοί που τους έφεραν (κράτησαν) στην εξουσία είναι οι συνταξιούχοι, με τον όρο ότι θα συνεχίσουν να παίρνουν απρόσκοπτα τις συντάξεις τους. 
Σίγουρα δεν πίστευαν ότι θα επρόκειτο για συντάξεις των 360 ευρώ, και εάν αυτό συμβεί, το υπάρχον πολιτικό σύστημα έχει "τελειώσει" και το γνωρίζουν αυτό στο Μαξίμου.

defencenet                                                             ,

Δεν υπάρχουν σχόλια: