Όλη η αλήθεια για το μείζον κοινωνικό ζήτημα.
Εφιαλτικές οι προβλέψεις: μέχρι το 2014 τα ακίνητα θα έχουν χάσει το 50% της αξίας τους σε σχέση με το 2009. ...
Παρά τις σφοδρές διαφωνίες για την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, ένα είναι βέβαιο: σύντομα θα βρούμε μπροστά μας τη διακοπή του καθεστώτος άρσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας που εδώ και έξι χρόνια ισχύει.
Μπορεί ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς να αναδιπλώθηκε, μπορεί στελέχη ακόμα και της συγκυβέρνησης να κινήθηκαν σε διαφορετική γραμμή, ωστόσο οι πιέσεις και οι τελικές αποφάσεις για την αλλαγή ενός μέτρου που διευκόλυνε χιλιάδες δανειολήπτες για σειρά ετών θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες.
Εξάλλου οι πληροφορίες λένε πως ο υφυπουργός Ανάπτυξης ούτε υπέπεσε σε γκάφα (όπως πολλοί θέλησαν να ισχυριστούν), ούτε φυσικά κινήθηκε μόνος του. Επρόκειτο για θέμα που υπήρχε ξεκάθαρα και στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ και το οποίο εδώ και καιρό είναι σε γνώση όχι μόνο του πρωθυπουργού αλλά και των κυβερνητικών εταίρων.
Το επιχείρημα πάντως στο οποίο βασίστηκε η πρόσφατη κυβερνητική παρέμβαση, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, αφορά στον φόβο που έχει εκφραστεί τόσο από την Τράπεζα της Ελλάδος όσο και από τα τμήματα real estate των μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας για «τσουνάμι» που θα πλήξει τις αξίες των ακινήτων μέχρι το τέλος του 2014 εάν δεν υπάρξει νομοθετική παρέμβαση.
Πρόκειται για ένα φαινόμενο που θα δημιουργήσει περαιτέρω τριγμούς στην κοινωνία, καθώς οι πολίτες θα δούνε τις περιουσίες τους να χάνουν αιφνιδιαστικά - σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος- έως και το 25% της συνολικής τους αξίας. Κι αυτό ενώ ήδη την τελευταία πενταετία έχει χαθεί ανάλογο ποσοστό.
Παράλληλα, δεν είναι η πρώτη φορά που η τρόικα θέτει ζήτημα αλλαγής του ισχύοντος καθεστώτος, αναζητώντας μια νέα δυναμική στην εγχώρια οικοδομική δραστηριότητα που απασχολεί ένα κύκλωμα εργαζομένων της τάξης του μισού εκατομμυρίου.
Από την άλλη, από τους κυβερνητικούς εταίρους, και συγκεκριμένα από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜ.ΑΡ., ακούγονται ολοένα περισσότερες φωνές διαφοροποίησης και έντονες αντιδράσεις, γεγονός που καταδεικνύει πως η λογική των ελιγμών και στρατηγικών αιφνιδιασμών από τη μεριά των υπουργών της Ν.Δ. και του Μεγάρου Μαξίμου δημιουργεί τριγμούς.
Δεν είναι τυχαίο πως η Ιπποκράτους πίσω από τον κ. Σκορδά δείχνει ευθέως τον στενό πρωθυπουργικό πυρήνα, επισημαίνοντας σε off the record ενημέρωση τη στενή συνεργασία του υφυπουργού με το πρωθυπουργικό περιβάλλον από την περίοδο που ήταν γενικός διευθυντής του κόμματος.
Οι μυστικές εισηγήσεις
Όπως και να ’χει πάντως, έγκυρες πληροφορίες αναφέρονται σε εισηγήσεις που υπήρξαν προς το υπουργείο Ανάπτυξης και οι οποίες περιλάμβαναν ανησυχητικά στοιχεία για τις περιουσίες εκατομμυρίων Ελλήνων.
Με βάση μελέτη της Τραπέζης της Ελλάδος που στηρίζεται σε εκτιμήσεις μηχανικών, οι τιμές, σε ονομαστικούς όρους, έχουν μειωθεί από το γ’ τρίμηνο του 2008 έως σήμερα σε ποσοστό 25%.
Οι ίδιοι δείκτες που περιήλθαν σε γνώση τόσο του κ. Σκορδά όσο και του κ. Αντώνη Σαμαρά δείχνουν ότι το 2012 η μείωση των τιμών έφτασε περίπου στο 11%, σκαρφαλώνοντας σε ανησυχητικά επίπεδα, ενώ για το 2013 αναμένεται αντίστοιχη κάμψη της αξίας, με πτωτική τάση από 13% έως 15%, το 2014.
Τι σημαίνουν όμως όλα αυτά; Πως λόγω της συνεχιζόμενης ύφεσης και της υποτιμητικής κερδοσκοπίας στα ακίνητα, επειδή στην αγορά real estate δεν γίνονται πράξεις, οι Ελληνες ιδιοκτήτες θα χάσουν το 25% της αξίας των σπιτιών τους μέσα σε ενάμιση μόλις χρόνο!
Δηλαδή η ζημιά που έχει γίνει έπειτα από πέντε σκληρά χρόνια κρίσης θα κλιμακωθεί αιφνιδίως με ανυπολόγιστες συνέπειες. Στα δε επαγγελματικά ακίνητα η πτώση είναι μεγαλύτερη, έχοντας αγγίξει, μέχρι σήμερα, το 45% από το γ’ τρίμηνο του 2008.
Το Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε παλιότερη επισήμανσή του έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου πως, αν δεν υπάρξει άνοιγμα της αγοράς μέσω πλειστηριασμών, η κρίση στην κτηματαγορά θα επιδεινωθεί ραγδαία το 2013.
Η ίδια έρευνα εκτιμά ότι μέσα στο 2013 οι ζητούμενες τιμές θα υποχωρήσουν στις κατοικίες κατά 15%-20%, ενώ στα επαγγελματικά ακίνητα η πτώση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, αγγίζοντας το 30%.
Ο αντίλογος και οι αυξημένοι φόροι
Βέβαια ο αντίλογος είναι πως η απαξίωση των ακινήτων δεν έχει να κάνει μόνο με την άρση των πλειστηριασμών που οδηγεί πολλούς στο να μην αγοράζουν περιμένοντας περαιτέρω μείωση των τιμών (άρα και καλύτερες ευκαιρίες), αλλά και με τη διαρκή αύξηση της φορολογίας τους.
Επίσης, οι αντίθετες απόψεις αναφέρουν πως, ακόμα κι αν υπάρξει άνοιγμα των πλειστηριασμών, ελάχιστο θα είναι το αγοραστικό ενδιαφέρον, ενώ και οι τιμές θα αποκλιμακωθούν ακόμα περισσότερο.
Από τη μεριά της, πάντως, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης μιλάει για πρόσκαιρη μείωση τιμών, την οποία θα ακολουθήσει εντός ενός έτους σταδιακή και τελική άνοδος έως και 20% μέχρι το 2015. Κεντρικό επιχείρημα του υφυπουργού κ. Σκορδά είναι πως «εάν δεν υπάρξει σήμερα πρόνοια, τότε το 2015 που το πρόβλημα θα έχει οδηγήσει στην απώλεια ολόκληρων περιουσιών και στην απαξίωση των τιμών στα ακίνητα, θα είναι δέκα φορές πιο άσχημο».
Δημ. Μαρκόπουλος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου