Το grammaline δεν παίρνει θέση και δεν ταυτίζεται με την πολιτική άποψη των άρθρων που αναδημοσιεύονται. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.

Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Έκρυψαν το έγκλημα στην Κύπρο


Ποια φοβερά γεγονότα, που δεν πρέπει να μάθουμε ποτέ, κρύβονται στο φάκελο για την κυπριακή τραγωδία του 1974, 
τότε που η εγκληματική χούντα των Αθηνών με το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Κύπρο άνοιξε τις πόρτες της μεγαλονήσου στα τουρκικά στρατεύματα κατοχής. ...
Του Κώστα Χαρδαβέλλα
Τι ρόλο στην επίθεση των Τούρκων τότε στην αδύνατη Κύπρο, τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974, έπαιξε το γεγονός (γνωστό από τότε), ότι υπάρχει θησαυρός φυσικού αερίου στο υπέδαφος της κυπριακής θάλασσας;
Και γιατί εδώ και 40 χρόνια περίπου το φάκελο της Κύπρου με όσα γίνανε στο πολιτικό και στρατιωτικό παρασκήνιο Ελλάδας-ΗΠΑ-Τουρκίας-Κύπρου, σήμερα τον τρώνε τα ποντίκια στα υπόγεια της Βουλής και καμία ελληνική κυβέρνηση δεν τόλμησε να τον φέρει στη δημοσιότητα.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των πρώτων κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου, κ. Γιάννης Καψής στο βιβλίο του «Κουβεντιάζοντας με τον Ανδρέα» που κυκλοφόρησε το Σαββατοκύριακο, στη σελίδα 276 γράφει τα εξής αποκαλυπτικά:

Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Γιάννη την Τρίτη πρέπει να καταθέσουμε τον φάκελο της Κύπρου. Έχω δεσμευθεί ενώπιον της Βουλής.

Γ. ΚΑΨΗΣ: Τον είχε αναλάβει η Άμυνα (εννοεί το υπουργείο).

Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν έχουν κάνει τίποτα. Το ξέχασαν. Πρέπει να τον φτιάξεις εσύ με βάση το αρχείο του υπουργείου Εξωτερικών.
Τις επόμενες μέρες το γραφείο του Καψή στο υπουργείο Εξωτερικών γέμισε με εκατοντάδες φακέλους, που περιείχαν ονόματα, προδοτικές ενέργειες και εγκληματικές συμπεριφορές Ελλήνων πολιτικών και στρατιωτικών στη διάρκεια της τραγωδίας της Κύπρου.

Και γράφει ο Γ. Καψής στο βιβλίο του:
«Τα έγγραφα περνούσαν από μπροστά μου με την ταχύτητα φαξ. Σε ένα μόνο στάθηκα και το διάβασα με απόλαυση: το memo του αρχηγού της ελληνικής διπλωματικής αντιπροσωπείας Τζούνη για τη συνάντηση Κ. Καραμανλή (του παλιού) – Ετσεβίτ (του Τούρκου πρωθυπουργού τότε) που κατέληξε στη συμφωνία της Βέρνης.
Διάβασα (γράφει ο Καψής):
Καραμανλής προς Ετσεβίτ (εισερχόμενος στην αίθουσα): «Κύριε πρωθυπουργέ πρέπει να ξέρετε ότι με λυπήσατε βαθύτατα με τον Αττίλα 2».

ΕΤΣΕΒΙΤ: «Μα δεν ήταν δυνατόν από στρατιωτική άποψη».

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: «Τέλος πάντων ας τα ξεχάσουμε αυτά».
Και συνεχίζει ο Καψής: «Θα μπορούσε να θαυμάσει κανείς τη λεπτότητα της έκφρασης που θα τη ζήλευε και κυρία της αθηναϊκής αριστοκρατίας δικαιολογούμενη για την καθυστέρησή της σε απογευματινό τέιο. Και αυτά για τον «Αττίλα 2» που στοίχισε εκατοντάδες νεκρούς, χιλιάδες τραυματίες και απερίγραπτη καταστροφή, παγιώνοντας την κατοχή της βόρειας Κύπρου. 
«Ας τα ξεχάσουμε αυτά»...
Έβαλα το memo στο φάκελο του κυπριακού και ελπίζω να βρίσκεται ακόμα εκεί. 
Την προκαθορισμένη ημερομηνία τα 6 ογκώδη ντοσιέ, που αποτελούσαν το φάκελοι της Κύπρου, κατετέθησαν στο προεδρείο της Βουλής τότε (1982), θα πρέπει να έχουν πνιγεί στη σκόνη. 
Κανείς δεν τους έριξε ποτέ ούτε μία ματιά. Αλλά υπάρχουν».
Αυτά γράφει ο Γ. Καψής στο βιβλίο για κάτι που έπρεπε να ξεχάσουμε όλοι μας –όπως είχε πει ο αείμνηστος Κ. Καραμανλής– ίσως γιατί στο φάκελο περιέχονται φοβερές αλήθειες και για τη σημερινή τραγωδία της Κύπρου.

newsbomb,

Δεν υπάρχουν σχόλια: