Η Ρωσία πλέον είναι υπερδύναμη και δεν θυμίζει σε τίποτα πλέον την παραπέουσα χώρα επί Γέλτσιν, αντίθετα η έτερη υπερδύναμη δείχνει να κλονίζεται από οικονομικές αναταράξεις.
Η ανάπτυξη της Ρωσίας συνεχίζεται με αργούς, αλλά σταθερούς ρυθμούς. =>
H οικονομία της Ρωσίας θα συνεχίσει να αναπτύσσεται ταχύτερα από ότι στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, για τις οποίες το ΔΝΤ προβλέπει αύξηση της τάξης του 1,3 - 1,5%.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα (ΠΤ), το σχέδιο του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν έχει υλοποιηθεί. Το εκτεταμένο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης του κράτους, έχει αγγίξει τα όρια του. Η Ρωσία έχει χτυπήσει ιστορικό maximum στην απασχόληση, και η φτώχεια έχει αγγίξει το χαμηλότερο δυνατό επίπεδο, στο πλαίσιο των υφιστάμενων δυνατοτήτων και της οικονομικής δομής της χώρας. Η ανάπτυξη με το ίδιο μοντέλο δεν μπορεί να δώσει περαιτέρω ώθηση στην οικονομία της Ρωσίας. Ο ευρασιατικός γίγαντας, χρειάζεται υψηλής ποιότητας επενδύσεις και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό. Και τα δύο αυτά συστατικά στοιχεία της ανάπτυξης, δεν φαίνεται να έρχονται προς το παρόν από πουθενά, κατά την άποψη της ΠΤ.
Η Παγκόσμια Τράπεζα χρησιμοποιεί σαν έναν από τους βασικούς δείκτες της οικονομικής κατάστασης στη Ρωσία, το επίπεδο της απασχόλησης. Η ανεργία έχει φθάσει στο ελάχιστο όριο της εικοσαετίας. Ο αριθμός των ανέργων στη χώρα, συνεχίζει να μειώνεται με ταχείς ρυθμούς. Και η τάση αυτή παρατηρείται σε όλους τους επιμέρους τομείς. Στους άνδρες και στις γυναίκες, στις αστικές, αλλά και στις αγροτικές περιοχές, σε όλους τους τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Έτσι, σύμφωνα με τις στατιστικές, είναι περισσότεροι οι εργοδότες που ψάχνουν για εργαζομένους, παρά αυτοί που αναζητούν εργασία. Ο δείκτης φτώχειας, με βάση το ελάχιστο κόστος διαβίωσης, στο σύνολο του πληθυσμού, μειώθηκε στο 12,5%. Όλοι αυτοί οι δείκτες, αν και τυπικά είναι θετικοί, μιλάνε για κορεσμό, αν δεν αναθερμανθεί η οικονομία, υποστηρίζουν οι αναλυτές της ΠΤ. Επιπλέον, οι δείκτες της αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας και των μισθών, συνεχίζουν να αποκλίνουν όλο και περισσότερο. Σε πολλούς κλάδους της οικονομίας, οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 19% γρηγορότερα.
Η μέση παραγωγικότητα την ώρα ανά εργαζόμενο στη Ρωσία, είναι μόνο το 60% του αντίστοιχου δείκτη στις ΗΠΑ. Γεγονός που αποτελεί απειλή, για την ανταγωνιστικότητα των ρώσικων επιχειρήσεων σε διεθνές επίπεδο. Τα συμπεράσματα της ΠΤ για την προοπτική της οικονομικής ανάπτυξης της Ρωσίας, συνόψισε ο γενικός διευθυντής του ρώσικου γραφείου της Παγκόσμιας Τράπεζας, Μιχαήλ Ρουτκόφσκι: «Οι παράγοντες που θα εξασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των επενδύσεων, δεν είναι προς το παρόν ορατές. Οι επενδυτές θα παραμένουν σε θέση αναμονής, περιμένοντας συγκεκριμένες ενέργειες από τη ρώσικη κυβέρνηση. Όμως, αν δεν αυξηθούν οι επενδύσεις κεφαλαίων, θα αυξηθεί ο πληθωρισμός».
Για το ΔΝΤ, οι κύριοι παράγοντες που θα επηρεάσουν τη ρώσικη οικονομία κατά το επόμενο έτος, θα είναι οι τιμές του πετρελαίου, των τροφίμων, των μετάλλων και των πρώτων υλών γενικότερα. Για όλες αυτές τις παραμέτρους, εκτός από τα μέταλλα, οι προβλέψεις είναι απαισιόδοξες. Το πετρέλαιο πέφτει, οι τιμές των τροφίμων ανεβαίνουν και οι τιμές των πρώτων υλών τα τελευταία χρόνια, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, πολλές φορές μάλιστα, χωρίς κάποιον ουσιαστικό λόγο. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, η οικονομία της Ρωσίας θα συνεχίσει να αναπτύσσεται ταχύτερα από ότι στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, για τις οποίες το ΔΝΤ προβλέπει αύξηση της τάξης του 1,3 - 1,5%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου