Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και για να καταστεί δυνατό να περιοριστεί στο 120% του ΑΕΠ το 2020 -όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο- θα πρέπει να παραταθεί κατά δύο χρόνια το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο >>>
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, στην οποία αναφέρεται πως σε σημαντική μείωση του χρέους θα οδηγούσε και ενδεχόμενο «κούρεμα» των ομολόγων που βρίσκονται στην κατοχή του επίσημου τομέα (ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες).
Στην ανάλυση του ΚΕΠΕ σημειώνεται πως ακόμη και μετά το PSI «η δυναμική του δημόσιου χρέους παραμένει σε μη βιώσιμη τροχιά».
Τα σενάρια
Με τα σημερινά δεδομένα θα διαμορφωθεί μεταξύ 134% και 151,22% του ΑΕΠ το 2020, εκτός κι αν γίνουν οι τέσσερις παραπάνω παρεμβάσεις. Σε αυτή την περίπτωση θα περιοριστεί μεταξύ 118,41% και 121,63% του ΑΕΠ. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο σε ένα από τα οκτώ συνολικά σενάρια εργασίας που αναλύονται, το χρέος πέφτει κάτω από το 120% του ΑΕΠ το 2020.
Στη μελέτη διατυπώνονται παράλληλα δυσοίωνες εκτιμήσεις για την πορεία της ύφεσης η οποία προβλέπεται πως «θα προσεγγίσει (αν δεν ξεπεράσει) το 7%» το 2012 και θα συνεχιστεί και την προσεχή διετία, εφόσον δεν παραταθεί χρονικά κατά δύο έτη η δημοσιονομική προσαρμογή. Στην περίπτωση αυτή, η μείωση του ΑΕΠ αναμένεται να ανέλθει στο 2,5% το 2013 και στο 1,5% το 2014. Με την επιμήκυνση η ύφεση θα είναι 1,8% το 2013 και θα μηδενιστεί το 2014.
Επίσης εκτιμάται ότι στο τέλος του τρέχοντος έτους το δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί στο 166,45% του ΑΕΠ, το πρωτογενές έλλειμμα στο 1,2% του ΑΕΠ και το ονομαστικό επιτόκιο του χρέους στο 4%.
Δημοπρασία εντόκων γραμματίων
Το Δημόσιο δανείστηκε 1,13 δισ. ευρώ
Το ποσό των 1,13 δισ. ευρώ δανείστηκε χθες το ελληνικό Δημόσιο μέσω δημοπρασίας εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας. Μάλιστα, ο δανεισμός έγινε με χαμηλότερο κόστος σε σχέση με την αντίστοιχη έκδοση του Αυγούστου.
Το επιτόκιο στη χθεσινή δημοπρασία διαμορφώθηκε στο 4,54%, από 4,68% που ήταν έναν μήνα πριν. Η έκδοση καλύφθηκε κατά 1,95 φορές, καθώς το δημοπρατούμενο ποσό ήταν 875 εκατ. ευρώ και κατατέθηκαν προσφορές συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ.
Το ποσό που θα αντλήσει τελικά το ελληνικό Δημόσιο αναμένεται να αυξηθεί στα επίπεδα των 1,4 δισ. ευρώ έως αύριο Πέμπτη, καθώς αναμένεται να γίνουν αποδεκτές, όπως συνηθίζεται άλλωστε, μη ανταγωνιστικές προσφορές.
Το συνολικό ποσό θα διοχετευθεί για την πληρωμή ισόποσων λήξεων εντόκων γραμματίων, που πρέπει να καλυφθούν μεθαύριο Παρασκευή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου