Το grammaline δεν παίρνει θέση και δεν ταυτίζεται με την πολιτική άποψη των άρθρων που αναδημοσιεύονται. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.

Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

ΒΒC: "Κακοκοποιοί "λάθρο" σαρώνουν την Ελλάδα"


Μεγάλο δημοσιογραφικο αφιέρωμα από το BBC στην ιστοσελίδα του για την εισαγόμενη εγκληματικότητα που μαστίζει της Ελλάδα με τίτλο 
«Οι Ελληνες αντιμετωπίζουν το κύμα εγκληματικότητας εν μέσω οικονομικής κρίσης».
Όπως τονίζει το ρεπορτάζ "Οι περισσότεροι από τους εγκληματίες είναι Αλβανοί, Βούλγαροι και Ρουμάνοι.   >>>
Η αστυνομία έχει παραδεχτεί ότι συμμορίες μπουκάρουν με καλάσνικοφ στα σπίτια, τρομοκρατούν και αρπάζουν ό,τι βρουν μπροστά τους. Η νέα πραγματικότητα προκαλεί σοκ στους περισσότερους Ελληνες και μερικοί άρχισαν να παίρνουν τα όπλα για να προστατευτούν» αναφέρεται στο κείμενο.

Η συντάκτρια του ρεπορτάζ μίλησε με ιδιοκτήτη καταστήματος όπλων, ο οποίος είπε πως η ζήτηση για όπλα στην Αθήνα έχει αυξηθεί κατά 60%, κυρίως για λόγους αυτοπροστασίας. Σύμφωνα με αυτόν, «οι γηραιότεροι κυρίως αισθάνονται ευάλωτοι και επιθυμούν να αποκτήσουν όπλο».

Λάνει ιδιαίτερη αναφορά στην αύξηση της εγκληματικότητας στην Ελλάδα, ενώ αναφέρεται και στο παράδειγμα της 75χρονης Νίκης Γιαννακοπούλου, η οποία δολοφονήθηκε μέσα στην πολυκατοικία της από τσαντάκια, μέρα μεσημέρι. Αποδίδει στην κατακόρυφη αύξηση της εγκληματικότητας στην οικονομική κατάρρευση, την ανεργία και τους παράνομους μετανάστες οι οποίοι λόγω ανεργίας καταφεύγουν σε εγκλήματα. 

«Η άτυχη Νίκη Γιαννακοπούλου δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί βγαίνοντας από το σπίτι της ότι δεν θα ξαναέμπαινε σε αυτό ζωντανή. Η γυναίκα μόλις είχε πάει στην τράπεζα για να πάρει τη σύνταξή της. Ο κακοποιός δεν την ήξερε, την επέλεξε τυχαία, την ακολούθησε και με ένα μεταλλικό σωλήνα της άνοιξε το κεφάλι για να της κλέψει τη σύνταξη. Ο γιος της την βρήκε ξαπλωμένη σε μια λίμνη αίματος στο διάδρομο έξω από το διαμέρισμά της, αλλά ήταν πολύ αργά για να σώσει τη ζωή της. Τέτοια περιστατικά συμβαίνουν καθημερινά στην Ελλάδα. Υπάρχουν δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας που είναι πολύ επικίνδυνοι. Δεν μπορείς να περπατήσεις», γράφει αναλυτικά στο ρεπορτάζ της η συντάκτρια του BBC.

H δημοσιογράφος μίλησε με την κόρη του θύματος: «Η μητέρα μου ήταν μεγάλη, ηλικιωμένη και πολύ αδύνατη. Ο δολοφόνος θα μπορούσε απλά να της βγάλει την τσάντα από τον ώμο. Δεν χρειαζόταν να την σκοτώσει». 

Το ρεπορτάζ του BBC συνεχίζεται με αναφορές και στατιστικά στοιχεία που αφορούν στην εγκληματικότητα: «Ιστορίες σαν αυτές είναι καθημερινότητα στην Ελλάδα, σε μια χώρα που πριν από λίγα χρόνια είχε την πιο χαμηλή εγκληματικότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση». 

Στο BBC μιλάει ο εγκληματολόγος Στράτο Γεωργούλα και υποστηρίζει ότι "Πολλοί είναι οι πολίτες που δεν δηλώνουν τις ληστείες στην Αστυνομία, επειδή θεωρούν πως οι Αρχές δεν μπορούν να κάνουν τίποτα". Παράλληλα, τονίζει πως αρκετοί είναι αυτοί που σκέφτονται το κόστος της κατάθεσης μήνυσης το οποίο φθάνει τα 100 ευρώ!

Πολλά από τα θύματα, όπως μία 37χρονηπου μιλάει στο BBC χωρίς να αποκαλύψει τα πραγματικά της στοιχεία πιστεύουν πως η κατάσταση στην Ελλάδα θα χειροτερέψει, ενώ τα στοιχεία που δίνει η αστυνομία απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.

«Σχεδόν όλοι οι φίλοι μου και συγγενείς μου έχουν πέσει θύματα ληστείας. Πριν δύο μήνες μητέρα που πήγαινε να πάρει το παιδί της από το σχολείο, πιάστηκε όμηρος στο γκαράζ της πολυκατοικίας της. Την ανάγκασαν να ανέβει στο σπίτι της και τους έδωσε ό,τι ζήτησαν. Τελικά, η αστυνομία συνέλαβε τον ένα από τους δύο δράστες που ήταν Αλβανός» καταλήγει η 37χρονη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: