Η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την επεξεργασία και τη θέσπιση μιας διεθνούς συνθήκης για το εμπόριο όπλων, κατέληξε σε αποτυχία.
Δεν κατέστη δυνατόν να επικυρωθεί το πρώτο νομικά δεσμευτικό μέσο κοινών κανόνων, που θα ρυθμίζουν την παγκόσμια αγορά όπλων.
Ο κύριος λόγος αποτυχίας, κατά την άποψη >>>
Οι εργασίες της διεθνούς διάσκεψης, που ξεκίνησαν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στις αρχές Ιουλίου στη Νέα Υόρκη με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 193 χώρες, μετατράπηκαν σε ένα εξαντλητικό ράλι διαπραγματεύσεων διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων. Με την ολοκλήρωση των εργασιών του φόρουμ, οι διοργανωτές δήλωσαν ότι: η υπογραφή της σύμβασης θα πρέπει να αναβληθεί ,επ’ αόριστον. «Θεωρούσα ότι θα τα καταφέρναμε να συμφωνήσουμε», είπε θλιμμένα ο πρόεδρος της διάσκεψης, έμπειρος διπλωμάτης από την Αργεντινή, Ρομπέρτο Γκαρσία Μοριτάν. «Αλλά δυστυχώς επαληθεύτηκαν οι χειρότερες προβλέψεις».
Σε αντίθεση με τους διοργανωτές, οι εμπειρογνώμονες αντέδρασαν από την αρχή με σκεπτικισμό στην ιδέα του φόρουμ. Δεν υπολόγιζαν στη θετική ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την υπογραφή του τελικού – δεσμευτικού εγγράφου από τους συμμετέχοντες. Με την επίμονη στάση των ΗΠΑ, η διάσκεψη αποφάσισε ότι η σύμβαση πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα. Έτσι, κάθε μια από τις 193 αντιπροσωπείες θα μπορούσε να παίξει αποφασιστικό ρόλο. Και αυτό πρακτικά, συνέβη.
Την παραμονή της διάσκεψης, έγινε γνωστό ότι η Ρωσία θα επιμείνει σε μια νέα συνθήκη που να ρυθμίζει μόνο τις πωλήσεις των μικρών και των ελαφρών όπλων. Και κατά τη διάρκεια της, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα, η Συρία, το Ιράν και η Αίγυπτος, ζήτησαν τη διαγραφή από το κείμενο, οποιουδήποτε σημείου στο έγγραφο που να παραπέμπει στην απαγόρευση του εμπορίου πυρομαχικών.
Το αμερικάνικο συνταγματικό δικαίωμα...
Αλλά η αποτυχία της διάσκεψης, όπως σε τελική ανάλυση αναγνωρίζεται από τους διοργανωτές, οφείλεται στις θέσεις που κράτησαν στις διαπραγματεύσεις, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ απαίτησε μια ξεχωριστή συμφωνία, που να αναφέρει ότι στη (μελλοντική) συνθήκη δεν θα περιορίζεται το δικαίωμα των Αμερικανών να φέρουν όπλα, όπως αυτό κατοχυρώνεται από τη 2η τροποποίηση του Συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών. Την περασμένη Πέμπτη, μια ομάδα Αμερικανών γερουσιαστών, διαβίβασε στον Λευκό Οίκο και στο Στέϊτ Ντιπάρτμεντ επιστολή, με την οποία απειλούν να μπλοκάρουν την επικύρωση της Συνθήκης, εάν αυτή «θα παραβιάζει τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών των ΗΠΑ». Η θέση αυτή, υποστηρίχθηκε επίσης από την εθνική ένωση όπλων, ένα από τα πλέον σημαίνοντα λόμπυ στις ΗΠΑ.
Σαν αποτέλεσμα όλων, την τελευταία ημέρα της διάσκεψης, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ, Thomas Countryman, δήλωσε ότι αναγκάστηκε να πάρει «time-out» για περαιτέρω διαβουλεύσεις. Η εκπρόσωπος του αμερικάνικου υπουργείου Εξωτερικών Victoria Nuland, εξήγησε ότι η Ουάσιγκτον θα είναι έτοιμη να επανέλθει στη συζήτηση του σχεδίου συνθήκης, μόνο το επόμενο έτος. «Είναι πάρα πολύ σύνθετο και σημαντικό πρόβλημα για να το λύσουμε χωρίς σοβαρή προεργασία», εξήγησε η κα Nuland. ...και το ρώσικο «νιέτ», λόγω στάνταρτ εμπορίου
Την θέση των ΗΠΑ υποστήριξαν αμέσως η Ρωσία και η Κίνα. Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, προϊστάμενος της διεύθυνσης θεμάτων ασφάλειας και αφοπλισμού του ρώσικου ΥΠΕΞ, Μιχαήλ Ουλιάνοφ, σημείωσε ότι το προτεινόμενο σχέδιο της συνθήκης ήταν «πολύ αδύναμο» και «δεν ανταποκρίνονταν στους στόχους της θέσπισης υψηλότερων προτύπων στον τομέα του διεθνούς εμπορίου όπλων».
Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, η ρωσική αντιπροσωπεία επιχείρησε να εισαγάγει τροποποιήσεις στο κείμενο της συμφωνίας, που να παρέχει μόνο σε κρατικές δομές το δικαίωμα της σύναψης συμβάσεων για την προμήθεια όπλων. Αρκετοί συμμετέχοντες στο φόρουμ, όπως οι ΗΠΑ και οι δυτικοευρωπαίοι αντιπρόσωποι, θεωρούν το σημείο αυτό απαράδεκτο, διότι μεγάλο μέρος της αγοράς όπλων ανήκει σε ιδιωτικές εταιρείες. Μια πηγή στη γραμματεία του ΟΗΕ παραπονέθηκε: «Η ρωσική αντιπροσωπεία προσπαθούσε συνεχώς να επιβάλει στους συμμετέχοντες τη δική της ατζέντα. Αρνήθηκε να συζητήσει οποιαδήποτε μορφή ελέγχου των εξαγωγών όπλων και επιμένει ότι η νέα σύμβαση θα πρέπει να ασχοληθεί αποκλειστικά με την καταπολέμηση των παράνομων προμηθειών όπλων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου