Το grammaline δεν παίρνει θέση και δεν ταυτίζεται με την πολιτική άποψη των άρθρων που αναδημοσιεύονται. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Τρόικα: βρείτε λεφτά, κόψτε μισθούς. Κόψτε το κεφάλι σας...


Tην άμεση εφαρμογή των παρεμβάσεων ύψους 3 δισ. ευρώ που έχουν καθυστερήσει τη φετινή χρονιά, καθώς και το σχεδιασμό πακέτου έκτακτων μέτρων 2 δισ. ευρώ για την περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι φόβοι περί εκτροχιασμού του τρέχοντος προϋπολογισμού, >>>

ζητά η τρόικα από την Ελλάδα ως απόδειξη της βούλησης της κυβέρνησης να ψηφίσει και να υλοποιήσει τις περικοπές 11,5 δισ. ευρώ που ζητά το μνημόνιο.
Η σημερινή σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, έχει συγκεντρώσει την προσοχή των δανειστών οι οποίοι ενημερώθηκαν ήδη ότι οι εισηγήσεις των υπουργών για το συμμάζεμα των δαπανών απέχουν περίπου 4 δισ. ευρώ από το στόχο και συνεπώς περιμένουν από τους κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλο και Κουβέλη να καλύψουν αυτό το κενό. Για την ακρίβεια, οι προτάσεις των υπουργείων με το ζόρι φτάνουν στα 7,5 δισ. ευρώ, όπως προκύπτει από την κοστολόγηση που έκανε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Επιβεβαιώνονται δηλαδή οι πληροφορίες ότι κάποιοι υπουργοί δεν τόλμησαν να περικόψουν όσα μπορούσαν, αλλά επέλεξαν να κινηθούν χαμηλότερα των προσδοκιών ώστε να έχουν τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης στο μέλλον. Στο υπουργείο Οικονομικών λένε βέβαια ότι η απόκλιση από το στόχο συνέβη διότι αρκετοί υπουργοί, αν και είναι πρόθυμοι, δεν έχουν την τεχνογνωσία για να βάλουν μαχαίρι στις ανάγκες. Με αυτά τα δεδομένα, όμως, είναι δύσκολο να αποφευχθούν τα «οριζόντια» μέτρα. Κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν ότι επιδίωξή τους είναι να μην υπάρξουν οριζόντιες παρεμβάσεις, αλλά δεν είναι και απολύτως σίγουροι ότι θα το καταφέρουν.
Από την άλλη πλευρά, η τρόικα μαθαίνει ότι ο φάκελος, που ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο, δεν θα περιλαμβάνει ξεκάθαρα μέτρα για την επόμενη διετία αλλά απλώς θα γίνεται μία γενική περιγραφή της κατεύθυνσης στην οποία θα κινηθούν οι περικοπές των 11,5 δισ. ευρώ. Όπως είναι φυσικό, μία τέτοια εξέλιξη προβληματίζει έντονα τους εταίρους μας οι οποίοι έχουν βιώσει στο παρελθόν την ασάφεια παρόμοιων δεσμεύσεων.
Για το λόγο αυτό και διαμηνύουν στην κυβέρνηση ότι η βαθμολογία της χώρας δεν θα εξαρτηθεί μόνο από τη λίστα με τις περικοπές του 2013 και 2014, αλλά θα ληφθεί υπόψη η αποφασιστικότητα με την οποία θα κινηθούν τα υπουργεία απέναντι στις εκκρεμότητες που υπάρχουν φέτος και τις αποκλίσεις του προϋπολογισμού. Η αξιολόγηση που θα κάνουν οι δανειστές μας, συνδέεται άμεσα με το αίτημα για επιμήκυνση του προγράμματος, αλλά και με την ομαλή χρηματοδότηση από το νέο δάνειο. Μάλιστα, επειδή η τελευταία δόση των 30 δισ. ευρώ έχει καθυστερήσει σχεδόν δύο μήνες και τον Αύγουστο λήγουν ομόλογα της ΕΚΤ, το υπουργείο Οικονομικών δηλώνει ότι επιδιώκει να πάρει ένα δάνειο – γέφυρα περίπου 3 δισ. ευρώ (bridge loan) με το οποίο θα καλύψει τη συγκεκριμένη ανάγκη.
Οι βασικότερες εκκρεμότητες αφορούν στην κατάργηση δημοσίων υπηρεσιών και οργανισμών, στη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά περίπου 15.000 άτομα, στην εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο, στην κατάργηση των περισσότερων φοροαπαλλαγών, στη θέσπιση ενός ενιαίου φόρου στα ακίνητα, στην είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών, στις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια και φυσικά στις αποκρατικοποιήσεις. Πρόκειται για καθυστερήσεις που ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ και οι οποίες θα πρέπει να υλοποιηθούν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Παράλληλα, η τρόικα στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στην Ελλάδα ότι η διαφαινόμενη απόκλιση του φετινού προϋπολογισμού, κυρίως λόγω υστερήσεων στα έσοδα, θα πρέπει να διορθωθεί με πρόσθετα έκτακτα μέτρα ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ. Το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι ότι ο εκτροχιασμός του προϋπολογισμού οφείλεται αποκλειστικά στην επιδείνωση της ύφεσης, οπότε θα πρέπει να μας επιτραπεί να καλύψουμε την τρύπα τα επόμενα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: