Το grammaline δεν παίρνει θέση και δεν ταυτίζεται με την πολιτική άποψη των άρθρων που αναδημοσιεύονται. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Επιλογή του ίδιου του Ερντογάν ο διάδοχός του


Την ώρα που η Τουρκία βρίσκεται σε αδιέξοδο στο ζήτημα της Συρίας και δέχεται απειλές από το Ιράκ, ο κ. Ερντογάν βρήκε το διάδοχο του. 
Φαίνεται ότι η ενέργεια αυτή είναι πολύ σημαντική για τον Τούρκο πρωθυπουργό, σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στον τομέα >>>
της εξωτερικής πολιτικής. Όπως είναι γνωστό ο πρωθυπουργός του Ιράκ απείλησε την Άγκυρα ότι θα αντιδράσει σε περίπτωση που θα παραβιαστεί ο εναέριος χώρος της χώρας του από  ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση στο όρος Καντίλ.
Μέσα σε αυτό το θολό και εκρηκτικό διεθνές πεδίο ο κ. Ερντογάν κάλεσε τον αρχηγό του  HAS Parti  κ. Νουμάν Κουρτουλμούς να ενταχθεί στο κόμματου.
Ο τουρκικός Τύπος αποκάλυψε το παρασκήνιο αυτού του συνοικεσίου. Ανάμεσα στα έγγραφα του Wiki leaks που είδαν το φως της δημοσιότητας υπάρχει ένα κρυπτογραφικό μήνυμα που έστειλε ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην  Άγκυρα James Jeffrey, στην υπηρεσία του το Φεβρουάριο του2010 στο οποίο αναφέρεται στον Νουμάν Κουρτουλμούς.
O Πρέσβης τονίζει , μεταξύ άλλων, τα εξής: «Βασικό προσόν του είναι η διαφορετικότητα από τον Ερμπακάν. Παρ’ όλο ότι είναι ηγετικό στέλεχος του Κόμματος Saadet δεν επηρεάζεται από τον Ερμπακάν. Είναι ευγενής, πράος, προσιτός, αξιαγάπητος. Στο θέμα του Ισραήλ είναι τόσο ήπιος που προκαλεί έκπληξη. Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο Cornell, έζησε τέσσερα χρόνια στις ΗΠΑ και γνωρίζει άριστα την αγγλική γλώσσα. Υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία. Υποστηρίζει ότι το κόμμα του δεν είναι θρησκευτικό, αλλά φιλολαϊκό που εκφράζει τις παραδόσεις των ανθρώπων της Ανατολίας».
Η ένταξη του κ. Κουρτουλμούς στο κόμμα του κ. Ερντογάν, ασφαλώς δεν είναι τυχαία.
Η επιλογή του για τη διαδοχή στην ηγεσία έγινε από τον κ. Jeffrey πριν από δυο περίπου χρόνια.  Άρα, η ένταξή του στο ΑΚΡ ήταν θέμα χρόνου. Φαίνεται ότι η χρονική στιγμή της συμμετοχής του είναι  η καταλληλότερη, γιατί στέλνει τρία ηχηρά μηνύματα:
1-Προς τον κ. Γκιουλ ότι δεν θα αντικαταστήσει τον κ.Ερντογάν στην ηγεσία και κατ’ επέκταση στην πρωθυπουργία, αφού είναι βέβαιο ότι ο δεύτερος θα διεκδικήσει το αξίωμα του Προέδρου στις εκλογές του 2014.
2-Ηχηρόμήνυμα προς τον Φεττουλλάχ  Χότζα και την αδελφότητά του. Οι σχέσεις Ερντογάν με τον Χότζα είναι τεταμένες εδώ και καιρό. Εάν αναλάμβανε ο Γκιουλ ή ο Αρίντς την  ηγεσία του ΑΚΡ τα πράγματα για τον Χότζα θα ήταν ευνοϊκά. Με την επιλογή του Κουρτουλμούς, όμως, τα πράγματα αλλάζουν.
3-Σηματοδοτεί τη συνέχιση των φιλικών σχέσεων με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της.
Με λίγα λόγια ο κ. Ερντογάν βρήκε τον Μεντβέντεφ του…

Δεν υπάρχουν σχόλια: