Το grammaline δεν παίρνει θέση και δεν ταυτίζεται με την πολιτική άποψη των άρθρων που αναδημοσιεύονται. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.

Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

ΕΚΤΑΚΤΟ: Μπερδεύεται ο σχηματισμός κυβέρνησης;


Παρά την επιφανειακώς ατμόσφαιρα αισιοδοξίας που μεταδίδεται από την πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης, λόγω των διαρροών που γίνονται από τα κομματικά επιτελεί, οι πληροφορίες που έχουν φτάσει στο «defence-point.gr» είναι αρκούντως ανησυχητικές. Το πρόβλημα ξεκινάει από τη στιγμή >>>
που Ευρωπαίοι πολιτικοί από εθνικές κυβερνήσεις, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στέλνουν διαρκώς στην Ελλάδα μηνύματα ότι δεν θα πρέπει να συγχέεται η χρονική επέκταση της οικονομικής προσαρμογής και κάποια άλλα μέτρα ανακούφισης των πληττομένων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας, με την ανατροπή του Μνημονίου.
Καθώς τα προαναφερθέντα γίνονται προοδευτικά συνείδηση στα κόμματα, με αποτέλεσμα από τη στιγμή που η ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εκτός ατζέντας ως ενδεχόμενο, έχουν παρουσιαστεί τα πρώτα φαινόμενα απόπειρας των εμπλεκομένων κομμάτων να απεμπλακούν από την «παγίδα». Φαίνεται, ότι πρόβλημα δεν θα υπάρξει στο πρόσωπο του πρωθυπουργού καθώς ο Αντώνης Σαμαράς γίνεται αποδεκτός.
Ωστόσο, η Δημοκρατική Αριστερά αντιμετωπίζει πρόβλημα εσωτερικής συνοχής αναφορικά με τους όρους που θα πρέπει να τεθούν, καθώς πολλοί επιμένουν να ζητηθεί ως εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση η αναστολή της εφαρμογής των νόμων για τα εργασιακά, κάτι το οποίο απορρίπτει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, ενόχληση έχει προκαλέσει το βέτο Κουβέλη στα πρόσωπα του Μάκη Βορίδη και του Άδωνη Γεωργιάδη στη Νέα Δημοκρατία, με το απλό σκεπτικό ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή η στοχοποίηση δυο στελεχών – βουλευτών του κόμματος, τη στιγμή μάλιστα που κατά την κυβερνητική τους θητεία δεν παρουσιάστηκε κανένα «παρατράγουδο».
Όπως μάλιστα μας μεταφέρθηκε, ο Βορίδης κόντεψε να κατηγορηθεί ως… εργατοπατέρας και ο Γεωργιάδης χαρακτηρίζεται ανοικτά από τον εφοπλιστικό κόσμο ως κορυφαίος σε αντίληψη στα θέματα ναυτιλίας υπουργός που έχει περάσει εδώ και δεκαετίες, οπότε οι εφοπλιστές πιέζουν για την ανασύσταση του υπουργείου Ναυτιλίας με πολιτικό προϊστάμενο… τον Άδωνη!
Το πρόβλημα είναι μεγάλο για τη Νέα Δημοκρατία, αφού εάν συναινέσει στην αναστολή των εργασιακών νόμων και στο άνοιγμα των επαγγελμάτων η αποτυχία στις Βρυξέλλες προβάλετε ως νομοτελειακή, ενώ αν δεν το πράξει θα κατηγορηθεί στο εσωτερικό ως «μνημονιακή… με απόδειξη», αμφισβητώντας τα περί επαναδιαπραγμάτευσης που λέγονταν προεκλογικά. Πολλοί πιστεύουν ότι το μη χείρον για τη ΝΔ είναι να κάνει όσα χρειάζονται για να σχηματιστεί κυβέρνηση, αφού αυτή είναι η εντολή του λαού και στη συνέχεια να αναμένει… καρτερικά να γίνουν όσα θα γίνουν, ώστε στη συνέχεια να δηλώσει αδυναμία διαχείρισης της κατάστασης.
Στη συνέχεια, υπ’ αυτούς τους όρους, να αποχωρήσει από την κυβέρνηση και είτε να σχηματιστεί κυβέρνηση από την Αριστερά (απίθανο) που θα οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρώ και τις αγορές σε πρωτοφανή αναταραχή, ή ο τόπος να οδηγηθεί σε εκλογές με το ξεκάθαρο πλέον δίλημμα από πλευράς της ΝΔ «είδατε στην πράξη τι ισχύει και τι όχι», είτε δώστε μου τη δύναμη να κυβερνήσω όπως πρέπει να αποφύγουμε την έξοδο, είτε ψηφίστε κυβέρνηση Αριστεράς και τα πειράματα που προτείνει… και ο Θεός μαζί μας».
Οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες για το μέλλον του τόπου, πολλά θα κριθούν την τελευταία στιγμή, αλλά το μόνο βέβαιο η ηρεμία και η βεβαιότητα που εμφανίζεται από τα κόμματα δεν αποκαλύπτει το πραγματικά οργιώδες παρασκήνιο. Ο σχηματισμός κυβέρνησης παραμένει ανοικτός αφού το κόστος προσφυγής σε εκλογές θα ήταν δυσβάσταχτο (ο Αλέξης Τσίπρας θεωρείται βέβαιο ότι για μια ακόμη φορά θα ξεφορτωθεί την εντολή με στήριξη ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αφού άπαντες αντιλαμβάνονται το αδιέξοδο), ωστόσο, επικρατεί φόβος ότι σύντομα όλοι θα προσγειωθούν στη δυσάρεστη πραγματικότητα και θα επαληθευθεί ότι το δίλημμα ήταν όντως μέσα ή έξω από την Ευρωζώνη…

Δεν υπάρχουν σχόλια: