Το grammaline δεν παίρνει θέση και δεν ταυτίζεται με την πολιτική άποψη των άρθρων που αναδημοσιεύονται. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Ο λόγος για τις αποκλίσεις σε ποσοστά δημοσκοπήσεων.

Eίναι η πρώτη φορά μετά το 1974 που οι δημοσκόποι είναι τόσο διχασμένοι σε ότι αφορά τον τελικό νικητή των εκλογών. 
Νέα δημοσκόπηση της Κάπα Research την οποία δημοσιεύουν ΤΑ ΝΕΑ δίνει μπροστά τη ΝΔ κατά 2,5% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ...
όταν δημσκόπηση της Public Issue με αναγωγή αναποφάσιστων δίνει μπροστά τον ΣΥΡΙΖΑ με ... 6%!
Την ίδια στιγμή VPRC δίνει επίσης μπροστά ΣΥΡΙΖΑ με 3,5% και ολοιι οι υπόλοιποι ((ALCO, MRB, GPO, RASS κλπ) δίνουν πρώτη τη ΝΔ με ποσοστά από 1,5-3,5% με εξαίρεση την Pulse, η οποία δείχνει στο τελευταία της δημοσκόπηση ακριβώς ίσα ποσοστά.
Είναι πραγματικά εντυπωσιακός ο διχασμός των εταιρειών δημοσκοπήσεων, αλλά να πούμε ότι όπως και στις προηγούμενες εκλογές της 6ης Μαΐου, οι δύο εταιρείες που φέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα (που σημαίνει ότι λαμβάνει και το bonus των 50 εδρών)  είχαν τις πιο ακριβείς προβλέψεις. Οι λοιπές απέτυχαν παταγωδώς έστω να προσεγγίσουν το τελικό αποτέλεσμα. Βέβαια ακόμα και αυτές οι δύο δεν πρόβλεψαν την κάθετη άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ κια του Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσή Αυγή.
Από εκεί και πέρα υπήρχε και ένα δεύτερο ζήτημα: Οι VPRC και Public Issue δίνουν έρευνες με αναγωγή των αναποφάσιστων. Οι άλλες κατά κανόνα όχι. Π.χ. στην σημερινή δημοσκόπηση της Κάπα Research οι αναποφάσιστοι αυξάνουν το ποσοστό τους κατά 3,2%.
Στην ερώτηση «Ποιο κόμμα θα ψηφίσετε στις εκλογές της 17ης Ιουνίου», η ΝΔ συγκεντρώνει 26,1% (από 25,8% στην προηγούμενη έρευνα της 23-24 Μαΐου), ο ΣΥΡΙΖΑ 23,6% (από 20,1%), το ΠΑΣΟΚ 9,9% (από 13,0%), οι Ανεξάρτητοι Ελληνες 5,3% (από 5,4%), το ΚΚΕ 5,7% (από 6,3%), η Χρυσή Αυγή 5,1% (από 5,2%), η Δημοκρατική Αριστερά 4,4% (από 5,3%), οι Οικολόγοι Πράσινοι 1,3% (από 2,1%), ο ΛΑΟΣ 1,5% (από 2,0%), η Δημιουργία Ξανά - Δράση 1,5% (από 2,4%), το «Αλλο Κόμμα» 1,6% (το ποσοστό παραμένει αμετάβλητο), και η αδιευκρίνιστη ψήφος 14,0% (από 10,8%).
Στην ερώτηση «Μεταξύ των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων, ποιος είναι κατά τη γνώμη σας καταλληλότερος για πρωθυπουργός» απάντησαν: 19,9% Αντώνης Σαμαράς, 15,9% Βαγγέλης Βενιζέλος, 15,7% Αλέξης Τσίπρας, 5,2% Φώτης Κουβέλης, 3,3% Πάνος Καμμένος, 3,1% Αλέκα Παπαρήγα, 1,8% Νίκος Μιχαλολιάκος, 1,5% «Αλλος», 31,6 «Κανένας», 2,0% «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ».
Στην ερώτηση, τέλος, «αν έπρεπε να επιλέξετε μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του Αλέξη Τσίπρα, ποιος είναι κατά τη γνώμη σας καταλληλότερος για πρωθυπουργός», κατεγράφησαν τα εξής ποσοστά στις απαντήσεις: 46,4% Αντώνης Σαμαράς, 36,1% Αλέξης Τσίπρας, 16,3% «Κανένας από τους δύο» και 1,2% «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ».
Η έρευνα διεξήχθη τηλεφωνικώς το χρονικό διάστημα από 29 έως 31 Μαΐου 2012 σε αντιπροσωπευτικό δείγμα ανδρών και γυναικών, 18 ετών και άνω, πανελλαδικά, με αναλογική κατανομή από 13 περιφέρειες της χώρας.
Όλες οι έρευνες είναι πολύ μεγάλες και τα αποτελέσματα θα έπρεπε κανονικά να είναι πολύ κοντά και να μην έχουν τέτοιες αποκλίσεις. Εδώ δεν πρόκειται περί "στατιστικού λάθους". Στην χειρότερη περίπτωση τα αποτελέσματα θα έπρεπε να είναι συγκρίσιμα μεταξύ των διαφόρων ερευνών έστω και χωρίς αναγωγή των αναποφάσιστων.
Εκτός και αν μας πούνε πάλι μετά τις εκλογές ότι όλοι οι αναποφάσιστοι ψηφισαν ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπαν το μνημειώδες στο ΜΕGA το βράδυ των εκλογών ότι όλοι οι αναποφάσιστοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή. Εμείς θεωρούμε ότι για πρώτη φορά έχει κάνει την παρουσία της έντονα ο χαρακτηριστικό της "προσωπικής προτίμησης" των ίδιων των εταιρειών δημοσκοπήσεων. Προς ποια πλευρά θα το ξέρουμε το βράδυ των εκλογών.

πηγη: εμφάνιση

Δεν υπάρχουν σχόλια: