Το grammaline δεν παίρνει θέση και δεν ταυτίζεται με την πολιτική άποψη των άρθρων που αναδημοσιεύονται. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.

Σάββατο 12 Μαΐου 2012

«Η τέταρτη εντολή» και ο κίνδυνος «ατυχήματος»


Οι πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να έχουν έναν τελευταίο κύκλο επαφών και συναντήσεων υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Κάρολου Παπούλια.
Καθώς τα πάντα είναι γνωστά σε όλους, στη συνάντηση αυτή εκφράζονται κάποιες ελπίδες από στελέχη τουλάχιστον ...
της ΝΔ, του ΠαΣοΚ, της ΔΗΜΑΡ και σε μικρότερο βαθμό του ΣΥΡΙΖΑ, πως θα μπορούσε να βρεθεί μία φόρμουλα, η οποία θα δώσει μία προσωρινή έστω διέξοδο, προκειμένου να σχηματιστεί μία κυβέρνηση που θα προσπαθήσει κατ' αρχάς να κερδίσει χρόνο.
Από τη στιγμή που οι τρεις πολιτικές δυνάμεις επιμένουν στη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και ταυτόχρονα ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται αμετακίνητος από τη θέση του για άμεση αναθεώρηση τουλάχιστον κάποιων διατάξεων του δεύτερου μνημονίου, όλες οι πολιτικές δυνάμεις προετοιμάζονται για αναδιπλώσεις ή για την νέα προσφυγή στις κάλπες, κατά πάσα πιθανότητα στα μέσα ή στα τέλη Ιουνίου.

Η απολύτως τελευταία ευκαιρία
Σε μία τέτοια περίπτωση, όλοι θα γνωρίζουν ότι οι νέες εκλογές θα είναι σε απόλυτο βαθμό η τελευταία ευκαιρία της χώρας.
Η διενέργεια αυτών των εκλογών θα είναι πιθανώς η τελευταία με τα σημερινά δεδομένα (οι διεργασίες είναι ήδη έντονες σε όλο το πολιτικό φάσμα) και όπως σημειώνουν στελέχη όλων των δυνάμεων, αν και πάλι δεν προκύψει αυτοδυναμία, η συνεργασία κάποιων κομμάτων θα είναι μονόδρομος χωρίς εναλλακτικές δυνατότητες. Το ζητούμενο σε αυτήν την περίπτωση θα είναι τι συσχετισμός θα προκύψει από τις κάλπες. Με δεδομένη την αποσύνθεση του ΠαΣοΚ, θα υπάρξουν συσπειρώσεις στο χώρο της κεντροδεξιάς ή θα ενταθεί το ρεύμα προς την Αριστερά;
Εν όψει αυτών των εξελίξεων και απαντήσεων, τα κομματικά επιτελεία επιχειρούν εκ των ενόντων να καταστρώσουν στρατηγικές την ύστατη ώρα και η κινητικότητα είναι αυξημένη.
Στην μεν ΝΔ καταβάλλεται προσπάθεια να δημιουργηθεί μία εντύπωση ανασύνταξης και επιδιώκεται επαναπροσέγγιση τόσο με την πλευρά της κυρίας Μπακογιάννη, όσο και με κάποιους από τους αποσκιρτήσαντες προς τον κ. Καμμένο, ενώ στο ΠαΣοΚ ήδη δρομολογείται μία σπασμωδική επιχείρηση «αναγέννησης», η οποία πάντως αιφνιδίασε σχεδόν τους πάντες.Την ίδια στιγμή, στους κόλπους της Αριστεράς αναζητείται στρατηγική για την επόμενη ημέρα, είτε για την αιτιολόγηση αποφάσεων στην μηδαμινή περίπτωση τελικών συμβιβασμών στις συζητήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κυρίως όμως για την περίπτωση μίας επανάληψης των ίδιων ή αντίστοιχων αποτελεσμάτων μίας δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης.
Αυτό που γνωρίζουν και παραδέχονται όλοι, είναι πως έπειτα και από τις πιθανολογούμενες δεύτερες εκλογές, και καθώς όλα έχουν ειπωθεί κατά τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών της προηγούμενης εβδομάδας, κανείς δεν θα έχει τον ίδιο χρόνο. Θα πρέπει, λένε, να υπάρξουν ταχείες διαδικασίες και αποφάσεις, οι οποίες θα βασιστούν σε μία αιτιολογημένη ανάγκη συνεργασίας των πολιτικών δυνάμεων, αλλιώς η χώρα θα οδεύσει προς το «ατύχημα», για το οποίο δεν θα μπορεί να κατηγορήσει κανέναν άλλον πέραν του εαυτού της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: